31. UNIEN KIELIOPISTA

Kartta latautuu...

Päiväys ja aika
06.07.2019
17:00 - 19:00

Tapahtumapaikka
Kaukametsän sali


Teoksessa ”Unien kieliopista” naistaiteilijoiden voimatrio on Silvia PLathin tekstien ja elämän äärellä. Kaija Saariaho on säveltänyt Sylvian runoja hienosti musiikiksi . Pia Freund ja Minna Tervamäki tulkitsevat Kaijan ja Sylvian mielenliikkeitä tanssin ja laulun keinoin.

Sylvian mustimmissakin teksteissä on omalaatuista mustaa huumoria, groteskiutta, äkillisiä ja uskaliaita puhekielen rytmejä ja ilmaisuja.

” Minussa lepattaa kalpea, väritön herkkyys. Luoja, täytyykö minun haaskata sekin laittamalla munakokkelia jollekulle miehelle…”

Väliajan jälkeen voimatrion muodostavat Minna, Pia ja Kati Outinen. Nyt naiset kerääntyvät Eeva KIlven elämänmakuisten tekstien äärelle, joissa myös kukkii yhtälailla huumori, kuin elämän kipeyskin. Teksti, musiikki ja tanssi nivoutuvat toisinnsa ja luovat oman näkökulmansa tuttuihin ja rakastettuihin teksteihin.

“Ajattelepas tätäkin: keksiessään nopeat kulkuvälineet ja nopeuttaessaan elämää kaikin tavoin ihminen kuvitteli voittavansa aikaa, mutta aivan toisin kävi. Tuli vain kiire.”

Saariahon toinen teos “Lonh” puolestaan kertoo ihmisyyden ikiaikaisista perusteemoista; rakkaudesta ja  kaipaamisesta silloin kun välimatka kahden ihmisen välilä on liian pitkä. Teos vie meidät keskiajalla eläneen  trubaduurin Jaufré Rudellin tekstin kera milloin balilaisten kellojen äänimaailmaan, milloin lintujen ja sateen keskelle. Visuaalisesti upeassa teoksessa jatkuu musiikin, laulun ja tanssin taianomainen yhteys.

Muutenkin siinä, miten Freund intohimoisella ja dramaattisella äänellään ja Tervamäki käärmemäisellä kehollaan rimpuilivat elämäksi kutsutun kehikon sisällä, oli koko ajan jotakin äärimmäisen koskettavaa ja kipeää.
Salin täyttänyt yleisö kiitti lopussa innokkaasti esiintyjiä
– Harri Hautala Aamulehti –

YLEISÖPALAUTETTA

Tapanne tehdä esitys oli uutta luova, syvä ja koskettava. Olen niin iloinen siitä, että uudistatte konsertti-instituutiota. Tämä oli tapahtuma, ei “pelkkä” konsertti. Äänen ohella liike, valo, kuva; tanssin tuoma uusi ulottuvuus.

Olipa elämysvoimainen tanssittu konsertti! Ei ole ihme, että Kaija Saariaho, Pia Freund a Minna Tervamäki ovat lyöttäytyneet yhteen. He puhuvat samaa elämyskieltä ja aistivat samaa unen ja valvetilan, aavistelun ja “statementin” rajapintaa – kauniisti ja koskettavasti.

 

Kesto: 2h, väliaika
Liput: 25€

UNIEN KIELIOPISTA