18. MAAILMAT LUMEN VESISTÖISSÄ – MUSIIKKIA MIRKKA REKOLAN RUNOIHIN

Kartta latautuu...

Päiväys ja aika
05.07.2019
13:30 - 14:30

Tapahtumapaikka
Kouta-sali


Sateisten iltojen haikeus, hallavien aamujen hiljaisuus ja menneiden talvien kirkkaus kohtaavat Mirkka Rekolan (1931-2014) runoudessa ja siihen sävelletyssä musiikissa. Huilisti Johanna Kärkkäinen, sopraano Meeri Pulakka, kitaristi Janne Malinen, pianisti Minttu Siitonen ja viulisti Heidi Ilmolahti tulkitsevat aikamme säveltäjien musiikkia Suvi Olavisen lausuessa Mirkka Rekolan ajatonta runoutta. Konsertissa kuullaan Kaija Saariahon, Sauli Zinovjevin, Philip Glassin ja Minna Leinosen väreilevää ja vastakohtien täyttämää musiikkia.

Runoilija Mirkka Rekola

Kuva: Kersti Juva/WSOY:n kuva-arkisto

Kirjailija Mirkka Rekolan (1931–2014) esikoisteos Vedessä palaa ilmestyi vuonna 1954. Laaja tuotanto, joka sisältää runoteosten lisäksi esseitä ja “maskuja”, lyhyitä proosatekstejä, jatkui aina vuoteen 2011 saakka. Mirkka Rekola on suomalaisen runouden uranuurtaja monessakin mielessä, erityisesti aforismia ja runouden rytmiä uudistavana kirjailijana. Hänen runonsa saavuttavat tärkeimmän ja myös haastavimman päämäärän: ne liikkuvat elämässä. (teksti: Katja Seutu)

 

 

 

Lavalla:

Kuva: Aaro Keipi

Johanna Kärkkäinen, huilu

Johanna Kärkkäinen on monipuolinen huilisti, runoilija ja taiteilija. Hän valmistui musiikin maisteriksi Taideyliopiston Sibelius-Akatemiasta vuonna 2015 opettajanaan Petri Alanko. Kärkkäinen työskentelee orkestereissa, kamarimuusikkona, solistina ja taideprojekteissa sekä huilunsoiton opettajana. Hänen huilumusiikkia ja runoutta yhdisteleviä poikkitaiteellisia performanssejaan on esitetty Suomen lisäksi muun muassa Saksassa ja Italiassa. Kärkkäisen runouden teemat pohtivat elämän haurautta metsän, luonnon ja näkymättömien ulottuvuuksien kautta. Vuonna 2015 hän sävelsi musiikin Maija Hirvosen dokumenttielokuvaan Muutto, joka kertoo runoilija Mirkka Rekolasta. Kärkkäisen esikoisrunokokoelma Kädet lokakuun harmaat julkaistiin syksyllä 2017. Kärkkäinen toimi loka-marraskuussa 2018 Helsingissä järjestetyn Mirkka Rekola -aiheisen monitaidefestivaalin taiteellisena johtajana.

 

 

 

 

 

 

Kuva: Ulla Nikula

Meeri Pulakka, sopraano

Sopraano Meeri Pulakan monipuolinen osaaminen ulottuu barokista nykymusiikkiin ja hän on kotonaan niin oopperalavalla kuin kamarimusiikin parissakin. Hän on laulanut useiden suomalaisten orkestereiden ja ensemblejen solistina kapellimestareina mm. Juha Kangas, Sakari Oramo ja Jukka-Pekka Saraste. Oopperarooleistaan viimeisimpänä Pulakka esitti Wienissä Vitellian roolin Mozartin La Clemenza di Tito -oopperassa. Pulakan nykymusiikkiesiintymisistä mainittakoon Tytön rooli Riikka Talvitien Prix Italia -palkitussa radio-oopperassa Kylmän maan kuningatar (2017) sekä esiintymisetmm. Kallion nykymusiikkipäivillä, Avantin Suvisoitossa sekä Uuden Musiikin Lokakuu ja Musica nova Helsinki -festivaaleilla. Hän työskentelee mielellään soolosopraano-ohjelmiston parissa ja yhteistyössä säveltäjien kanssa. Pulakka esittää usein myös vanhaa musiikkia, mistä viimeaikaisia esimerkkejä ovat konsertoinnitKeski-Pohjanmaan Kamariorkesterin sopraanosolistina barokkiharpisti Andrew Lawrence-Kingin johdolla ja Barocco Borealen Kuningatar Kristiinan jalanjäljissä -produktiossa. Meeri Pulakka valmistui erinomaisin arvosanoin sekä Sibelius-Akatemian lied- ja oratoriolinjalta (musiikin maisteri 2018) että Wienin Universität für Musik und darstellende Kunst -musiikkiyliopiston oopperaluokalta (Master of Arts 2017). Pulakka lauloi ensikonserttinsa Musiikkitalon Talven nuoret taiteilijat -konserttisarjassa tammikuussa 2019.

 

 

Kuva: Ville-Paul Paasimaa

Minttu Siitonen, piano

Pianisti Minttu Siitonen on Sibelius-Akatemiasta valmistunut musiikin maisteri. Hän soitti A-kurssitutkinnon erinomaisin arvosanoin keväällä 2015. Siitonen on opiskellut pianonsoittoa muun muassa Heini Kärkkäisen, Margit Rahkosen, Liisa Pohjolan, Teppo Koiviston ja Maria Bogányin johdolla. Lukukauden 2011–2012 hän opiskeli Lyonin konservatoriossa (CNSMD de Lyon) Florent Boffardin luokalla. Siitonen esiintyy solistina, kamarimuusikkona ja liedpianistina. Hän on syventynyt erityisesti laulajien kanssa työskentelyyn ja tekee tiivistä yhteistyötä nuoren polven eturivin laulajien kanssa. Lied-musiikkia Siitonen on opiskellut Ilmo Rannan ja Heikki Pellisen ohjauksessa. Syksyllä 2017 Siitonen toteutti dramatisoidun Sadun siivin -liedkonsertin Sibelius-Akatemian Kesän nuoret taiteilijat -ensikonserttien sarjassa yhdessä mezzosopraano Maiju Vaahtoluodon kanssa. Siitonen on esiintynyt lisäksi muun muassa Karjalohjan Koivu ja tähti -festivaalilla, Espoon Sellosalissa ja Turun Sibelius-museossa. Taiteellisen työnsä ohella Siitonen opettaa pianonsoittoa sekä kamari- ja liedmusiikkia. Lisäksi hän on Suomen Pilates Yhdistyksen hyväksymä pilatesohjaaja, ja ohjaa pilatesharjoittelua sekä ryhmille että yksityistunnein. Työssään hän on erikoistunut muusikoiden kehonkäyttöön.

 

 

Kuva: Irina Hurme

Janne Malinen, kitara

Kitarataiteilija Janne Malisen ura on koostunut monipuolisista mutta hyvin perinteisistä nykymuusikon merkkipaaluista. Malisen ura alkoi vuonna 1992, kun hänet palkittiin nuorimpana osanottajana kansallisesti merkittävässä K.V. Leino -kitarakilpailussa Jyväskylässä. Kilpailumenestyksen jälkeen hän esiintyi useissa kitara- ja musiikkitapahtumissa Suomessa ja ulkomailla. Soolo- ja kamarimusiikkikonserttien lisäksi Janne Malinen on esiintynyt esimerkiksi Tapiola Sinfoniettan ja Lappeenrannan kaupunginorkesterin solistina. Janne Malinen työskentelee aktiivisesti myös uuden musiikin parissa. Hän on tehnyt yhteistyötä aikamme säveltäjien kanssa ja kantaesittänyt musiikkia muun muassa Damian Reesiltä ja Tommi Kärkkäiseltä. Tärkeä osa Malisen muusikkoutta on ollut myös uuden kitaristisukupolven kasvattaminen. Hän on opettanut Sibelius-Akatemiassa vuodesta 2003 lähtien. Malisen levytysten tuoma lehdistöpalaute, muun muassa Helsingin Sanomien kommentti “Täysosuma” Fragilia-esikoislevystä (Pilfink Records 2006) kuvaa parhaiten Jannen suhtautumista musiikin ja tallenteiden tekoon.

 

 

 

Kuva: Emilia Kangasluoma

Heidi Ilmolahti, viulu

Viulisti Heidi Ilmolahti aloitti viulunsoiton Kokkolassa Keski-Pohjanmaan konservatoriossa. Tällä hetkellä hän viimeistelee maisteriopintojaan Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa Petri Aarnion oppilaana. Vuosien varrella tie on vienyt Heidin muun muassa Hannoverin Hochschule für Musik –musiikkikorkeakouluun, jossa hän opiskeli vuoden professori Ulf Schneiderin luokalla, sekä sijaiseksi ja avustajaksi Keski-Pohjanmaan ja Lapin kamariorkestereihin. Hän on esiintynyt myös Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin solistina. Kuluvan vuoden aikana Heidi on esiintynyt kamarimuusikkona muun muassa Kumpulan kamarikonsertit –konserttisarjassa.

 

 

 

 

 

 

Suvi Olavinen, lausunta

Tanssi- ja lausuntataiteilija Suvi Olavinen on opiskellut liikeilmaisua ja puhetta Goetheanumin Vapaassa Korkeakoulussa Baselissa, Sveitsissä vuosina 1988–1993. Hän on tuottanut lukuisia monitaiteellisia näyttämöteoksia yhdistäen teoksiinsa tanssia, runoutta, elävää musiikkia ja kuvataidetta. Esiintymismatkat ovat vieneet Olavisen Pohjoismaiden lisäksi Italiaan, Unkariin, Sveitsiin ja Saksaan. Paitsi tanssijana Olavinen on esiintynyt aktiivisesti myös lausujana ja perehtynyt erityisesti Edith Södergranin, Lassi Nummen ja Paavo Haavikon runouteen. Julkisten kulttuurifoorumien lisäksi Olavinen on vienyt säännöllisesti taide-esityksiä hoitolaitoksiin ja esiintynyt niissä yksin ja yhdessä muusikoiden kanssa. Suvi Olavinen asuu Helsingissä ja toimii vuonna 2010 perustamansa Aino Acktén kamarifestivaalin tuottajana ja taiteellisena johtajana.

Musiikki (säveltäjät):

Sauli Zinovjev, Kaija Saariaho, Philip Glass, Minna Leinonen

Kesto: n. 1h
Liput: 25€

Maailmat Lumen vesistöissä