Runokivi paljastettiin Kajaanin Runoviikolla – Suven runoilija on Anja Erämaja

Tiedote 6.7.2022

Runokivi paljastettiin Kajaanin Runoviikolla
– Suven runoilija on Anja Erämaja

  1. Kajaanin Runoviikko järjestetään 6.–10. heinäkuuta. Tänään keskiviikkona 6.7. on Runoviikon avajaiset ja Eino Leinon päivä. Suven ja runon juhlaa vietettiin jo aamulla lipunnoston merkeissä sekä julkistamalla Runokivi Kaukametsän pihalla. Vuoden 2022 Suven runoilija on Anja Erämaja. Hän on valinnut runokiveen säkeen:

OLET TÄSSÄ, JO SE

ETTÄ OLET, JA TÄSSÄ

JA TÄSSÄ SANA MENEE

JALAN ALLE, TÄSSÄ

ON KOHTA TANSSIA

Anja Erämajan (s. 1963) esikoisteos proosarunokokoelma Laulajan paperit ilmestyi vuonna 2005. Erämaja voitti teoksella Ehkä liioittelen vähän (2016) Yle:n Tanssiva karhu -runopalkinnon. Uusin kokoelma Olen nyt täällä metsässä ilmestyi viime vuoden elokuussa.

Hänen proosarunoissaan maailma rakentuu ajatuksenpätkistä ja nopeista mielikuvista. 2000-luvun arki levittäytyy ympärille katseen kautta, nähtynä ja visuaalisena. Identiteetti on muuttuva, arjessa liikkuva minäkuva, joka ei sido vaan tarjoaa mahdollisuuksia.

–       Anja Erämaja käsittelee laajalla spektrillä elämää. Hän zoomaa havainnosta reaktioon sekunnissa. Hänen teksteissään on sekä huumoria että kielen ilottelua, hän kirjoittaa salaa viisaita runoja, Runoviikon taiteellinen johtaja Kati Outinen perustelee valintaansa.

Erämajan runoja kuullaan Runoviikolla muun muassa torstaina 7.7. esityksessä Järjestetään maailma näin ja perjantaina häntä haastatellaan Runoilijan ääni -tapahtumassa.

Runoviikon avajaisissa perinteisen Kajaani-puheen esittää  Seela Sella. Avajaisissa kuullaan muun muassa Einoa yhtyeen musiikkia, joka perustuu Eino Leinon runoihin ja Sina Kujansuun lausumana katkelma Eeva-Liisa Mannerin runosta Lapsuuden hämärästä.

Lisätietoja:

www.runoviikko.fi

Taiteellinen johtaja Kati Outinen 040 1647500
Tapahtumapäällikkö Tuula Tikkanen 044 7100922
Tiedottaja Veikko Halmetoja 044 2153005