Taiteellisen johtajan tervehdys

Juuri ennen esityksen alkua yleisöä kehotetaan sulkemaan matkapuhelin tai laittamaan se lentokonetilaan. Jo tätä ennen on tehty selväksi, että myöhästyneitä ei lasketa saliin. Esiintymistilan sisällä ulkoiset ärsykkeet suljetaan pois, varmistetaan, ettei mikään ulkopuolelta tuleva estä hetken ainutkertaisuutta.

Pidän esitystilaa turvallisena paikkana - esityksen alettua on lupa sulkea muu maailma pois, keskittyä vain olemassa olevaan hetkeen, taiteilijan tarjoamaan havaintoon maail-masta. Oma elämä voi olla vaikka millaisessa kaaoksen tilassa, mutta esityksen keston ajan huomion keskipiste on oman elämän ulkopuolella.

Fomo (Fear of missing out) ja Fobo (fear of better options), ulkopuoliseksi jäämisen pelko ja pelko siitä että, muualla on parempia vaihtoehtoja, ovat nykyihmiselle tuskaa tuottavia ilmiöitä. Maailma tarjoaa koko ajan kaikille aisteille ärsykkeitä, koko ajan olisi muodostettava kanta  johonkin perustavanlaatuiseen elämän ilmiöön ja ilmiöiden muut-tuminen, lisääntyminen ja monimutkaistuminen tapahtuu kiihtyvällä vauhdilla. Tästä kaikesta seu­rauksena on, että ihmisen keskittymiskyky on heikentynyt.

Monen runoilijan tuotannosta on sanottu, että lukeminen on hidasta ja vaatii paneutumista ja keskittymistä. Kajaanissa runoja kuunnellaan yhdessä, niitä lausutaan, lauletaan ja esitetään, niistä keskustellaan ja niitä luetaan, sekä ääneen että kukin itsekseen.

Teatteriesitykset ja konsertit tarjoavat heinäkuun viitenä ensimmäisenä päivänä mahdollisuuden keskittyä ja rauhoittua. Ei tarvitse pelätä, että jää ulkopuolelle tai että muualla on parempia vaihtoehtoja.

Satoi ensilumen
kuudestoista joulukuuta Ruskeasuolla,
valtavia lempeitä hiutaleita jotka sulivat saman tien.
Keltasaappainen tyttö juoksi pitkin tienreunaa,
peruutti sitten vetisiin jälkiinsä varovasti astuen.
Ehkä meissä on paikkoja, joissa emme ole käyneet?
Hän mumisi itsekseen, hän näytti niin onnelliselta,
keskittyneeltä. Tunnemme vetoa kaikkeen
mikä kätkee salaisuuden, kerron sinulle sitten
kun tapaamme. Laskeutuu lempeä valaistus

Tua Forsström, Satoi ensilumen
teoksesta Lokakuun iltana soudin järvelle, runoja

(suomennos Caj Westerberg, Siltala 2013)