Harri Nordell – Suven Runoilija 2018

Harri Nordell (s. 1956) on Kajaanin Runoviikon kesän 2018 Suven runoilija. Paraisilla asuva runoilija on tunnettu minimalistisista runoista, ja hänen tuotantoaan on kuvattu suureksi arvoitukseksi.

Nordell julkaisee harvoin, mutta häntä pidetään yhtenä Suomen merkittävimmistä nykyrunoilijoista. On sanottu, että hänellä on kyky hämmentäviin ja teräviin kiteytyksiin, jotka ovat painavuudessaan täysin omaa luokkaansa kotimaisessa runoudessa. Uusimmasta kokoelmasta kirjoitettiin, että sen runot hakevat jatkuvasti muotoaan, eivätkä ole kertovia. Niiden puhuja kertoo itsestään ja puhuttelee toista, mutta jättää kaiken arvoitukseksi. Nordellia pidetään ennen kaikkea uudistajana, ei perinteen jatkajana.

Uudesta kokoelmasta kriitikot ovat nostaneet esiin valon ja näkemisen teemat, jotka konkretisoituvat luontokuvauksissa kesäisinä merenrantoina ja häikäisevänä aurinkona. Valo ei ole silti yksin, vastapainona runoissa on surupukuisia kuusia ja kuoleman läsnäoloa.

Runojen muotokieli vaihtelee uudessa kokoelmassa tyylikkäästi aivan lyhyistä säkeistä vähän laajempiin teksteihin. Herkästi toteutettu runokielen muuntuvuus tekee luku-
kokemuksesta nautittavan herkän miltei eteerisen.

Nordellin runoja on käännetty lukuisille eurooppalaisille kielille ja niistä on myös sävelletty lauluja. Häneltä on ilmestynyt kuusi runokokoelmaa, yksi näytelmä sekä valittujen runojen kokoelma. Nordellin esikoisteos Syvällä päivät (WSOY) ilmestyi 1980, ja Nordell sai siitä WSOY:n Kirjallisuussäätiön tunnustuspalkinnon. Vuonna 2001 hän voitti Yleisradion Tanssiva karhu -runopalkinnon kokoelmallaan Tomunhäikäisyvalo (WSOY).

Vuonna 2011 julkaistiin Nordellin Valitut runot 1980–2006 nimellä Sanaliekki äänettömyydessä (WSOY). Viime vuonna ilmestyi kuudes kokoelma Hajo (WSOY) ja se oli Tanssiva karhu -ehdokas.

Veikko Halmetoja
Runoviikon tiedottaja