Ohjelma

Ohjelma

Iiron koulu

Pentti Holappa täyttää tänä vuonna 90 vuotta. Kirjailija, toimittaja, kulttuurikirjeenvaihtaja, opetusministeri, antikvariaatin pitäjä...

Kaikkea tätä on Holappa elämässään ehtinyt, Suomea ja suomalaisuutta hän on tarkastellut ranskalaiseksi mielletystä näkökulmasta. Näyttääkö sieltä siitä, että Suomi on maa, "jossa mies tuntee turpeen ja sen lempeän hajun jo ennen kuolemaansa".

Lavalla: Iiro Kajas

Runovartti

Kaukametsän opiston alle kouluikäiset sanataiteilijat ja Tuukka Vasama

Vapaa pääsy

Runovartin jälkeen Kajaanin matkailuoppaiden opastama noin tunnin kierros lähtien Eino Leinon patsaalta Rantapuistosta. Vapaa pääsy.
8.7. Pääkirkko, urkumusiikkia ja kirkon sekä kirkkopihan muistomerkkien esittely

Jurtta – Runo -runoesitys

ENSI-ILTA

Markku Hoikkala rakensi omin käsin jurtan esityksiä varten. Sitten hän kirjoitti jurtasta; sen tekemisestä, jurtan historiasta, filosofiasta, käytöstä ja maagisista uskomuksista runoillan. Tähän puusepän rakentamaan runoon astutaan kuin jurttaan ja jurttaan kuin runoon.

Jurtta - Runoesitykseen on tullut muutoksia. Paikka jossa esityksen piti olla eli jurtta tuhoutui tulipalossa 6.6.2017. Tämä muutti runoesitystä sen verran että nyt Markku Hoikkalan on loitsittava jurtta paikalle. Mutta aika, esityspaikka ja esityspituus ovat samat kuin ennen, esitykseen on vain tullut lisäkerroksia. Siispä: Tervetuloa!

Lyhytteatterifestivaali

Katselmus alle 30 mittaisille esityksille. Mukana niin ammattilais-, opiskelija- kuin harrastajaryhmiä. Tervetuloa nauttimaan tiivistämisen mestarinäytteistä!

Kajaanin Runoviikon vuoden 2017 Lyhytteatterifestivaalien esiintyjät on valittu. Katselmukseen valittiin viisi esitystä. Luvassa on monenlaisia esityksiä: tanssillista tutkielmaa rituaalisuudesta ja liikkeen toisteisuudesta, omanlaatuista yhteislaulua, lempeästi katsojaa haastavaa todellisuuden tutkimista ja paljon muuta.

 

Tänä vuonna valituissa esityksissä nousevat teemoiksi katsojien kevyt osallistaminen ja ympäröivän todellisuuden tutkaileminen. Valitut esitykset ovat Kosunen Companyn “An Awkward sing-a-long”, Anna Böhmin ja Sofia Smedsin “Another Two”, Nelli Ojapalon “Her(e)”, Seija Mustanevan ja Ia Samoilin “Iloja ja haaveita skeittiparkista kiikkutuoliin” sekä Kirsi Järvilehdon ja Tuomas Karlssonin “KRAPULA”.

 

Lyhytteatterifestivaalit järjestetään Generaattorille (Kaupakatu 36, 87100 Kajaani) lauantaina 8.7.2017 klo 13 alkaen. Lippuja tapahtumaan voi ostaa ovelta (käteismaksu), osoitteesta www.lippu.fi tai Kajaani Infosta.

 

Lyhytteatterifestivaaleja tuottavat yhdessä Kajaanin Runoviikko ja kulttuuriosuuskunta G-voima.

 

Lisätiedot: Juho Hannikainen p. 044 0626061

 

Hymylä

"Ootko sää oikeesti tollanen? Mikä sun nimi on? Mitä sää odotat? Mää oon tässä niin kun esillä mutta mitä sää täällä oikein teet? Tuu Hymylään. Siellä on kaikki päinvastoin kuin oikeessa elämässä. Se alkaa ihan parin minuutin päästä. Tavataan siellä."

Hymylä on syntynyt Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun yleisökontaktikurssilla, joka toteutettiin yhteistyössä kansallisteatterin Kiertuenäyttämön kanssa.

Tyylinä komedia, hauska on.

Tuukan runoteltta

Aikataulu:
torstaina, perjantaina ja lauantaina klo 14 - 17

Klassikoksi muodostunut ja runoviikon kävijät hurmannut Tuukka Vasaman runoteltta toimii torikojun tavoin. Voit ostaa lyhyen, pitkän tai keskipitkän runon ja astua sisään runoa kuulemaan.

Runojen hinnat 2–5 euroa riippuen kestosta.

www.runoteltta.com
#tuukanrunoteltta
Tuotanto: Esitystaiteen seura

Runoja Vienan runoreitille

"Vanhat runomme todistavat, että Suomen kansa ennen oli tämäntapaisissa herkissä suhteissa metsän puihin. Mutta viimeisten kuuden-, seitsemänkymmenen vuoden kuluessa on kansamme sielunelämästä tämä luonnonrunous melkein tyystin hävinnyt - kiitos tukkiyhtiöiden herättämän rahanhimon." Näin kuvasi Akseli Gallen-Kallela suomalaisten luontosuhteen muuttumista vuonna 1923. Vaikka ympäristötietoisuus onkin kasvanut viimeisten vuosikymmenien aikana, ei metsien tilanne ole vuonna 2017 parantunut. Päinvastoin: nykyisen hallituksen ohjelmassa on metsien hakkuutavoitetta nostettu tavalla, joka johtaa jättimäisiin hakkuisiin. Nämä hakkuut jättävät alleen sekä inhimillisesti että ekologisesti arvokkaita kohteita. Kulttuurihistoriallisesti merkittävä Vienan reitti kulkee nyt suurelta osin hakkuuaukioiden keskellä. Viimeisetkin suojelemattomat metsäalueet ovat vaarassa tulla hakatuiksi. Ikivanhaa Vienan reittiä kulkivat vielä 1920-luvulla matkakauppiaat Suomen puolelta aina Vienan merelle saakka. Myös Elias Lönnrot kulki tätä reittiä kerätessään kansanrunoja. Runoilijat Olli-Pekka Tennilä, Mikael Brygger ja Henriikka Tavi sekä kuvataiteilijaryhmä IC-98 työstävät parhaillaan taideteosta Vienan reitille. Tilaisuudessa keskustellaan Vienan reitin historiasta, luonnosta ja nykytilasta sekä kuullaan teokseen ja Vienan reittiin liittyviä runoja runoilijoiden lukemina.

Koska olet minun

Koska olet minun on näytelmä Edith Södergranin ja Hagar Olssonin suhteesta.

Se on tarina rakkaudesta, omistamisesta ja itsepetoksesta. Näytelmässä käydään välähdyksittäin läpi Hagarin ja Edithin myrskyisä suhde, joka muuttuu valtapeliksi siitä, kumpi on opettaja ja kumpi oppilas.
Näytelmän henkilöt elävät itsepetoksessa. Edith kieltää sairautensa, Hagar rakkautensa, äiti tyttärensä kuoleman.

Hans Fallada – Mikko Roiha: Yksin Berliinissä - Annan ja Oton tarina

Annalla ja Otolla on salaisuus. He kirjoittavat postikortteja joissa noustaan kolmannen valtakunnan johtajaa vastaan. Postikortit he jättävät porraskäytäviin, joista joku ne löytää.

Annan ja Oton tarina on jännitysnäytelmä vanhenevan pariskunnan viimeisestä ponnistuksesta, yhteisestä yrityksestä kääntää maailman kehitys uuteen suuntaan.

Se kertoo omatunnosta ja rakkaudesta, vierellä olemisesta, teoista jotka sitovat meidät yhteen.

Yksin Berliinissä on vahvan näyttelemisen juhlaa, rooleissa nähdään Tiina Weckström ja Jukka Pitkänen. Esityksen dramatisointi, lavastus ja ohjaus on Mikko Roihan käsialaa.

Tämän runon haluaisin

Kenelle sinä haluaisit omistaa runon? Kenet sinä haluaisit yllättää runolla?

Toivo runoja rakkaallesi, naapurillesi, ystävällesi, opettajallesi, työtoverillesi, vanhemmillesi, eläinystävällesi, vihamiehellesi. Minkä runon haluaisit osoittaa päättäjille, kansanedustajille, pääministerille?

Lähetyksen vieraana Vuoden nuori lausuja Jussi Lankoski sekä Tanssiva karhu -runopalkinnon voittaja.

Kuuntelijoiden toiverunoja toteuttavat Erja Manto, Ella Pyhältö ja Tuukka Vasama. Lähetyksen toimittaa Minna Joenniemi.

Kaikki toiveet etukäteen toive.runot@yle.fi TAI Tämän runon haluaisin kuulla,
PL 58, ooo24 YLE
Mukaan yhteystiedot!

Tänä vuonna on käytössä myöskin nettilomake: https://yle.fi/radio/yleradio1/ohjelmat/tamanrunonhaluaisinkuulla/kenet_sina_haluaisit_yllattaa_runolla/9659636

Vapaa pääsy

Paleface ja Huolestuneet Kansalaiset

Suomiräpin pioneeri Paleface on lauantai-illan tähti. Viime vuosina Paleface, eli Karri Miettinen, on esittänyt myös folkia.

Runoduathlon

Kainuun Kirjailijat järjestää Runoviikon esiintyjille, vierailijoille ja kaikille kainuulaisille tarkoitetun runojen, proosan ja sävellysten vapaamuotoisen esittämistilaisuuden.

Vapaa pääsy