Veikko Sinisalon stipendirahasto

Veikko Sinisalon stipendirahasto

Veikko Sinisalon kirkkoilta

Stipendirahasto järjestää vuosittain kirkkoillan Kajaanin Runoviikon yhteydessä varojensa kartuttamiseksi. Pääsääntöisesti kirkkoillan esiintyjät ovat esiintyneet maksutta. Esiintyjille on maksettu ainoastaan matka- ja majoituskorvaukset. Kirkkoillan alkuvuosina ohjelman hinta oli 5 mk ja nyt se on 10 €. Tuotto siirtyy aina lyhentämättömänä stipendirahastolle. Kirkkoiltojen merkitys on rahaston olemassaololle merkittävä, sillä niiden järjestäminen on rahaston ainoa tapa itse aktiivisesti kartuttaa tulojaan.

Kirkkoiltojen syntyminen ei ollut aivan ongelmatonta, sillä 1970-luvun lopussa ei ollut tapana pitää kirkon ulkopuolisia tilaisuuksia, ainakaan jos ne poikkesivat kirkon evankelisesta sanomasta ja yleisestä uskonnollisesta luonteesta epätraditionaalisella tavalla. Ensimmäinen Veikko Sinisalon stipendirahaston järjestämä kirkkoilta aiottiin pitää vuonna 1979, ja se sai kirkon vanhoillisessa siivessä hyvinkin negatiivista palautetta. Veikko Sinisalon käymät keskustelut Kajaanin kirkkoherra Aarne Kyllösen kanssa tuottivat kuitenkin tulosta, ja Kyllösen arvovalta ratkaisi asian rahaston hyväksi - kirkkoillat saivat alkaa. Alusta alkaen kirkkoillat saavuttivat suuren suosion. Ensimmäisellä kerralla kaikki halukkaat eivät edes mahtuneet sisälle kirkkoon. Tästä eteenkinpäin kirkkosali on aina täyttynyt.

Lähes poikkeuksetta kirkkoilta rakentuu oman kaavansa mukaisesti. Se alkaa musiikilla. Seuraavaksi ohjelmassa on ollut Kajaanin kirkkoherran avauspuheenvuoro. Lausuntaesitykset on sijoitettu piispan puheenvuoron kummallekin puolelle, sillä niillä ei ole ollut mitään säännönmukaista paikkaa. Lausuntaesitysten paikka mietitään joka kerta erikseen riippuen lausujien valitsemista runoista ja teksteistä. Niiden täytyy sopia yhteen ja edetä loogisesti sisällön mukaan. Kirkkoillan päättää aina yhteislauluna laulettu Suvivirsi. Illan päätteeksi Kajaanin seurakunta on järjestänyt kirkkokahvit seurakuntakodissa, jonne on kutsuttu piispan lisäksi kirkkoillan esiintyjät sekä seurakuntaa.

Veikko Sinisalo -kilpailu

Veikko Sinisalon Stipendirahasto järjestää joka toinen vuosi yhdessä Suomen Lausujain Liiton (SLL) ja Kajaanin Runoviikon kanssa Veikko Sinisalo -lausuntakilpailun. Kilpailun voittaja saa Veikko Sinisalon stipendirahastolta 4 000 euron suuruisen rahapalkinnon, Vuoden nuori lausuja
-tittelin ja lisäksi häneltä tilataan ensi-ilta Kajaanin Runoviikolle seuraavaksi kesäksi.

Lausuntakilpailun voittajan valitsee raati, johon kuuluu viisi jäsentä. Heistä yhden nimeää Veikko Sinisalon stipendirahasto, yhden Runoviikko ja kolme jäsentä Suomen Lausujain Liitto. Kilpailuun osallistumisen yläikärajana on se kalenterivuosi, jonka aikana kilpailija täyttää 30 vuotta. Kilpailutehtävinä ovat 20 minuutin osuus täysimittaisen lausuntaillan ohjelmasta sekä ennalta määrätyt pakolliset tehtävät. Ennen heinäkuista, Kajaanin Runoviikolla järjestettävää loppukilpailua eli finaalia pidetään alkukarsintakilpailu lausunnan kannalta vilkkaassa maakuntakeskuksessa.

Ensimmäisen kerran lausuntakilpailu, tuolloin nimeltään Vuoden nuori lausuja -kilpailu, järjestettiin Helsingissä 1.4.1978 Sana ja Sävel -toimikunnan aloitteesta. SLL päätti toimia järjestäjänä. Idean kilpailulle oli siis antanut Veikko Sinisalon stipendirahasto, jolla on kilpailun suhteen määräysvalta. Kilpailun pitopaikkana oli Helsinki aina vuoteen 1986 saakka. Seuraavasta vuodesta alkaen kilpailu pidettiin Kajaanissa Runoviikon yhteydessä. Uudistetussa muodossa kilpailu järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1990. Kilpailun nimeksi tuli Veikko Sinisalo -kilpailu ja kilpailua alettiin järjestää vain joka toinen vuosi. Palkintosumaa kohotettiin reippaasti aiemmasta 6000-7000 markasta 20 000 markkaan, jonka raati saattoi jakaa yhdelle tai useammalle kilpailijalle. Nykyisin palkinto on 3400 €. Yhtenä uudistuksena oli myös pakollisten tehtävien mukaan ottaminen kilpailijoiden ohjelmaan. Uudistusten myötä kilpailuun alkoi tulla huomattavasti enemmän osallistujia, mihin vaikutti myös osaltaan parantunut tiedottaminen.

Vuoden nuori lausuja -kilpailun voittajat

1978 Johanna Mustonen (nyk. Bister)
1979 Marketta Airo
1980 Irene Ikonen ja Marjaana Utriainen
1981 Marja-Kaarina Koskinen
1982 Hanne Savolainen
1983 Iiro Kajas
1984 Inkeri Kivimäki
1985 Sinikka Mokkila
1986 Matti Kaarlejärvi
1987 Leea Klemola
1988 Kari Kinnari
1989 Auli-Maritta Ruuskanen

Veikko Sinisalo -kilpailun voittajat

1990 Katri Mehto
1992 Miia Nuutila
1994 Ria Tuomas-Kettunen
1996 Eero Enqvist
1998 Jussi Lehtonen
2000 Mika Piispa
2002 Lari Ylönen
2004 Ville Tiihonen
2006 Noora Dadu
2008 Tuukka Vasama
2010 Mirjami Heikkinen
2012 Eero Ojala
2014 Antti Tiensuu
2016 Jussi Lankoski